Alla inlägg den 22 januari 2009

Av Mayamama - 22 januari 2009 16:46

Och varför hamnar alltid mackan med påläggssidan neråt när den ramlar ner från matbordet? 


Mysteriet med den fallande kaviarmackan löst


Men hur var det nu med mackan som alltid hamnar på golvet med påläggssidan neråt? Lyder den möjligtvis Murphy's lag, den som säger att om nåt kan gå på tok så gör det det?

Det är enklare än så. Saken är den att om man lägger en smörgås vid bordskanten och puttar den utåt tills den tippar över kanten, så kommer den att rotera i luften under fallet. En normalstor smörgås med exempelvis kaviar kommer att rotera ett varv på ungefär en sekund.

Nu är det så att ett bord vanligtvis är runt 70 cm högt, och fallet från den höjden tar ungefär en halv sekund. Det innebär att mackan hinner vrida sig ett halvt varv, och följaktligen landar med pålägget nedåt.

För att den ska hamna med pålägget uppåt måste bordet vara antingen mycket lågt, under 30 cm, eller mycket högt. Eftersom fallhastigheten ökar med kvadraten på falltiden krävs ett minst tre meter högt bord för att mackan ska hinna vrida sig så långt under fallet att den hamnar med kaviarsidan upp.


Av Mayamama - 22 januari 2009 14:07

... kan inte motstå att lägga ut dessa. Den översta har jag uppklistrad bredvid mitt skrivbord. Jag bara älskar Gary Larsons fyndiga, glimten-i-ögat-bilder!



Av Mayamama - 22 januari 2009 13:45

image704

Av Mayamama - 22 januari 2009 13:09

Det är ju som alla vet väldigt roligt att läsa. Ibland är det dock inte lika roligt att läsa ihopknåpade alster. Om man vill förbättra och underlätta läsning bör man vid skapandet tänka på följande;



  • Avstå alltid att använda alliterationer.

  • Undvik förkortningar o dyl.

  • Uttryck inte uppmaningar i negativ form.

  • Använd aldrig utländska lånord när det finns en adekvat inhemsk terminologi disponibel. Låneord är inte á propos.

  • Anmärkningar inom parentes är onödiga (även om de är relevanta).

  • Uteslut citat. Som Ralph Waldo Emerson sade: "Jag hatar citat. Berätta det du själv vet".

  • Jämförelser är lika olämpliga som klichéer.

  • Var inte omständlig; använd aldrig fler ord än nödvändigt - det är överflödigt, och risken är att du bara tröttar ut läsarna och får dem att tappa koncentration och intresse så att ditt budskap riskerar gå förlorat i en aldrig sinande ström av ord som kanske i och för sig låter bra och vederhäftiga, men som inte har så stor betydelse för sammanhanget och kanske inte heller tillför så mycket i sak till det du egentligen vill uttrycka.

  • Var mer eller mindre exakt i formuleringarna.

  • Analogier i skrivandet är som fjädrar på en orm.

  • Vem uppskattar retoriska frågor?

  • Om du läser igenom det du skrivit kan du vid omläsning kanske hitta en del upprepningar som kan undvikas genom omläsning och redigering.

  • Placera syftningar så nära som möjligt, särskilt i långa meningar med bisatser på tio eller fler ord eller kanske ännu fler, sitt huvudord.

  • Sist men inte minst - sky klichéer som pesten; de är bara gammal skåpmat som passar bäst att förpassas till historiens skräphög.









Presentation

Omröstning

Hur många goda gärningar har du gjort senaste veckan?
 En
 Flera
 Jättemånga
 Inga
 Vet ej
 Inga, men jag ska!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards